Activiteiten

Aktiviteitenoverzicht

                                

JAARVERSLAG 2024                               ST. SENIORENPLATFORM ENSCHEDE


1.  VOORWOORD


Het doel van het Seniorenplatform is kort gezegd:


De senioren in Enschede op de kaart zetten. 65+ers vormen immers een steeds groter wordend deel van de bevolking.


In dit jaarverslag worden de activiteiten en de bereikte resultaten vanhet afgelopen jaar besproken. Ook worden in dit verslag de plannen en doelstellingen voor 2025 beschreven.


2.  DE LEDEN VAN HET SENIORENPLATFORM


Helaas was Cor Kok genoodzaakt te stoppen als bestuurslid. Het Seniorenplatform is hem veel dank verschuldigd voor zijn inzet en activiteiten.


Gelukkig is er een opvolger gevonden. Jaap Gönning die zich al jarenlang o.a. met de mantelzorgproblematiek vanuit de FNV bezighoudt, was bereid toe te treden tot het bestuur.


Per31 december 2024 is het bestuur als volgt samengesteld:


Voorzitter                       : Dick Boer


Secretaris                      : Herman Burkink


Penningmeester          : Gré Menning


Leden                             : Annelies Futselaar, Louk Geilenkirchen, Jaap Gönning, Tiny Hannink en Janke Smit.


Adviseurs                      : Marcel Garritsen en Jan Lubberding.


Werving van nieuwe bestuursleden blijft noodzakelijk.



3.  VERSLAG DIVERSE ACTIVITEITEN


Het Seniorenplatform is in 2024 bij allerlei activiteiten goed zichtbaar geweest in Enschede.


  • Bij de behandeling van de Woonvisie in de gemeenteraadsvergadering werden voor senioren relevante zaken door een woordvoerder van het Seniorenplatform ingebracht. De tekst van onze inbreng staat op onze website.

  • De Gemeenteraad organiseerde in de 1ehelftvan 2024 zgn. vergrijzingsdebatten. Verschillende deskundigen werd gevraagd hun mening te geven over toekomstige ontwikkelingen. Een aantal bestuursleden van het Seniorenplatform heeft van zich latenhoren met kritische opmerkingen

    over de gevolgen voor senioren in onze stad. Verder vonden we het ook veelte laat om nu pas met de vergrijzingsproblemen aan de slag te gaan.

  • Op verzoek van de Stichting 55+ werd informatie gegeven over doel en activiteiten van het Seniorenplatform. De daarop volgende geanimeerde discussie heeft ons gesterkt in de opvatting dat we door moeten gaan met ons werk.

  • In het voorjaar van 2024 werd bekend, dat de gemeente plannen had de subsidie voor het project Automaatje te gaan korten (samenwerking Alifa/Welzijn Ouderen en ANWB). Bekend is, dat veel senioren van deze dienstverlening gebruik maken. In een brief aan leden van de Gemeenteraad en het College van B. & W. hebben we duidelijk ons protest latten horen. Het project zal –gelukkig– worden voortgezet.

  • In juni 2024 hebben we voor leden van de Gemeenteraad en andere belangstellenden in het Stadhuis een bijeenkomst georganiseerd om het belang van mantelzorg en mantelzorgondersteuning nog eens te benadrukken. Met de aanwezigen is een goede en betrokken discussie geweest.

  • Het Seniorenplatform heeft in een commentaar op de gemeentelijke beleidsnota Bewegen-Spelen-Sporten de positie van senioren en de toegankelijkheid tot deze activiteiten nog eens benadrukt.

  • Voorbereidende gesprekken voor de hierboven geschetste bijeenkomsten zijn o.a. gevoerd met medewerkers van Alifa/Welzijn Ouderen en M-pact, de drie Enschedese Woningcorporaties en de leden van de huurdersverenigingen. Er is verder contact geweest met de Raad van Ouderen, met Zorgbelang, de directeur van De Posten en met Dementie Twente.

  • In elke uitgave van de Stadspost is een artikel verschenen over onderwerpen waarmee het Seniorenplatform zich bezig houdt. Ook in de Huis aan Huis werden artikelen over het werk van het Seniorenplatform en mantelzorg(ondersteuning) opgenomen.

  • Via onze website en eigen Nieuwsbrief zijn belangstellenden op de hoogte gehouden van voor senioren belangrijke thema’s.

  • Ons verzoek aan de wethouder om een kennismakingsgesprek werd niet gehonoreerd. De wethouder verwachtte geen directe meerwaarde van zo’n gesprek. We moesten maar verder praten met de betreffende ambtenaren waarmee we al in gesprek waren.

  • Overigens verlopen deze gesprekken over verschillende voor senioren relevante thema’s goed. Daarnaast wordt twee keer per jaar met BAS (Bewoners Adviescommissie Sociaal Domein) gesproken en worden informatie en ervaringen uitgewisseld.


4.  VOORUITBLIK


In2025zal het Seniorenplatform nog steeds nodig zijn om de belangen van senioren goed in de gaten te blijven houden zowel bij de gemeente Enschede als bij andere organisaties.

Aandachtspuntenzijn o.a.:


  • Begin van dit jaar maakte Post.nl bekend, dat er een groot aantal brievenbussen in de bebouwde kom opgeheven zullen worden. Het is te duur om ze dagelijks te ledigen.

    Onze verwachting is dat opnieuw senioren de dupe hiervan zullen worden. Vaak zijn senioren al wat moeilijk ter been en het gaat voor hen meer lopen in weer en wind betekenen als ze een brief willen posten.

  • Gemeentes hebben recent hun vrees uitgesproken voor de dreigende bezuinigingen die in 2026 zullen plaatsvinden. De rijksoverheid zal aanzienlijke kortingen toepassen op de middelen die gemeentes nodig hebben om hun werk te kunnen doen. Onze vrees is, dat hierdoor veel preventieve zaken zullen sneuvelen waardoor we nog jarenlang blijven zitten met de gevolgen van deze bezuinigingsoperatie.

  • Het personeels tekort in de zorg is groot. Naar verwachting zal dit tekort de komende tijd alleen nog maar toenemen. Senioren houden hun hart vast bij de vraag: welke gevolgen komen er op ons af? De overheid wil, dat we zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Maar dar moet dan wél kunnen. Er moet hulp geboden kunnen worden, als mensen zichzelf niet goed meer kunnen redden. Er moet dan wel personeel en geld zijn (om dat personeel te kunnen betalen). Nu al hoor je veel klachten o.a. over het beknibbelen van uren voor huishoudelijke ondersteuning.

  • Bejaardentehuizen zijn inmiddels verdwenen. Je moet heel wat mankeren voordat je kans maakt opgenomen te worden in een Verzorgingstehuis. Wij verwachten, dat het er allemaal niet makkelijker op gaat worden om bij problemen goede hulp en ondersteuning te kunnen krijgen.


Om de vinger aan de pols te houden kent het Seniorenplatform werkgroepen die zich met de verschillende thema’s bezig houden.


Voor2025 zijn ze het volgende van plan:


In 2026 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Deze werkgroep organiseert in2025 twee bijeenkomsten (één met senioren (organisaties) en daarna één met politieke partijen). De bijeenkomsten moeten leiden tot een advies over seniorenbeleid voor de politieke partijen voor hun verkiezingsprogramma’s.


#Werkgroep Zorg (Mantelzorg, WMO, WLZ):


Zie ook het vermelde onder de werkgroep Rondkomen met je inkomen. Naast het al in 2024 uitgebrachte advies over mantelzorg(ondersteuning) zal de werkgroep nagaan waar nog meer verbeteringen aangebracht dienen te worden in deze voor senioren belangrijke voorzieningen.


#Werkgroep Wonen en Mobiliteit:


Essentiele zaken om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen blijven de aandacht vragen. Naast de door het Seniorenplatform al uitgebrachte visie op dit terrein zal in contact met de gemeente, de woningcorporaties en andere organisaties nog eens nadrukkelijk aandacht gevraagd worden voor de vraag naar voor senioren geschikteen betaalbare woningen.


Seniorenmoeten verder mobiel kunnen blijven om te kunnen participeren in de samenleving, Projecten als Automaatje, gereduceerde prijzen voor openbaar vervoer, e.d. zullen door ons ondersteund worden.


#Werkgroep Rondkomen met je inkomen:


Wat is armoede? Na het betalen van de vaste lasten (wonen, zorg, energie) te weinig geld overhouden voor andere basisbehoeften. In Nederland leven meer dan een half miljoen mensen in armoede en nog eens 1,2 miljoen mensen hebben een inkomen net boven de armoedegrens en geen of weinig spaargeld. In Enschede leeft 10% van de beroepsbevolking op of rond het sociaal minimum (ca. 13.000) met een percentage van 120% van het sociaal minimum.


Richting de politiek stappen ondernemen om het percentage te verhogen naar130%. Welke tegemoetkomingen biedt de gemeente Enschede aan? En waarmee kan dit uitgebreid worden?


#Werkgroep Bestrijding eenzaamheid:


In gesprekken met verschillende organisaties is nagegaan wat er in Enschede gebeurt op dit terrein. De ervaringen lopen uiteen. De werkgroep komt met aanbevelingen hoe de grote groep eenzame senioren beter en meer te bereiken is.


Samengevat:


Ook in 2025 kunt u dus op het Seniorenplatform rekenen!!


En als er problemen ontstaan, zullen we de daarvoor verantwoordelijken erop aanspreken!


Enschede, 12 februari 2025.


Het bestuur van het Seniorenplatform Enschede

www.seniorenplatformenschede.nl

info@seniorenplatformenschede.nl

Contactformulier